GroenLinks Ouder-Amstel is blij dat de gemeente de komende jaren meer aandacht gaat geven aan biodiversiteit en klimaatadapatie in de buitenruimte. Afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad unaniem voor nieuw beleid rondom het beheer van die buitenruimte, waarin nieuwe prioriteiten zijn gesteld. De partij wil meer aandacht voor het wegnemen van verharding, het toevoegen van groen en ruimte voor bijen en andere insecten.

Het zogenaamde Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) van de gemeente Ouder-Amstel is afgelopen donderdag vastgesteld door de gemeenteraad. Dit stuk bepaalt de strategische lijnen voor het beheer van de buitenruimte door de gemeente de komende jaren: van het opnieuw aanleggen van stoepen en wegen, tot hoe en waar het gras gemaaid wordt. In het verleden was dat sterker gericht op de vraag of de buitenruimte er mooi uitzag, nu meer op welke doelen de gemeente wil bereiken. Bijvoorbeeld, een goede weg is nodig voor de bereikbaarheid, genoeg lantaarnpalen voor veiligheid en ruimte voor sporten en spelen in het kader van gezondheid.

GroenLinks Ouder-Amstel is specifiek blij met de aandacht die er komt voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. GroenLinks-fractievoorzitter Lily Kreca: “We zien dat de natuur onder druk staat, zoals door afname van bijen en andere insecten. Met het extremer worden van het weer zien we bovendien problemen met soms te veel water en dan juist weer te weinig. Wij vinden het belangrijk dat de gemeente op die gebieden een positieve invloed uitoefent.”

GroenLinks denkt dan aan meerdere mogelijkheden. Zo helpt het gebruiken van inheemse planten met nectar de insecten en komt dat de biodiversiteit ten goede. Ook vindt de partij het belangrijk dat de gemeente kijkt op wat voor plekken betegeling of asflat minder kan. Kreca: “Hoe meer steen, hoe minder goed water weg kan lopen als het hard regent. Hoe minder steen, hoe meer ruimte voor groen en bomen die water op kunnen opvangen en voor verkoeling kunnen zorgen in de zomer. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel en we zijn blij dat Ouder-Amstel daarmee aan de slag gaat. En daarom blijft GroenLinks hiervoor aandacht vragen.”