De rijksoverheid heeft aan gemeenten de ambitie opgelegd dat de hoeveelheid niet-recyclebaar restafval per inwoner in 2020 teruggebracht moet worden naar maximaal 100 kg en zo mogelijk 30 kg in 2025. Dit zijn de “VANG-doelstellingen”: Van Afval Naar Grondstof. In Ouder-Amstel voldoen we (nog) niet aan die ambitie. Om de inwoners te stimuleren om recyclebaar afval te scheiden van niet-recyclebaar restafval heeft de gemeenteraad besloten om, naast papier, glas en textiel ook GFT apart in te gaan zamelen en voor het overige restafval DIFTAR in te voeren. Onderzoeken hebben aangetoond dat DIFTAR een effectief instrument is om de hoeveelheid restafval te verminderen.

DIFTAR staat voor gedifferentieerde tarieven en betekent dat de afvalstoffenheffing die inwoners jaarlijks betalen, opgesplitst wordt in 2 tarieven: een lager vast tarief en een tarief per weggebrachte zak restafval. Hierdoor betalen huishoudens die het afval goed scheiden en dus weinig restafval aanbieden minder. PMD zal in de toekomst niet meer apart worden ingezameld, maar in de afvalcentrales met nieuwe technieken uit het restafval worden gehaald. Dat blijkt goedkoper en minstens hetzelfde milieurendement op te leveren. Op de gemeentelijke website staat hier meer informatie over: https://www.ouder-amstel.nl/Home/Afval/Diftar

De aanleiding voor de invoering van DIFTAR zijn de ambities op het gebied van duurzaamheid EN de kosten voor het verwerken van afval. Het laten verwerken van restafval wordt de komende jaren fors duurder. De gemeente moet daarover namelijk steeds meer belasting betalen aan de Rijksoverheid. Dat is een maatregel van het Rijk om afvalscheiding te stimuleren. Door minder (rest)afval te produceren en afval beter te scheiden kunnen de kosten omlaag worden gebracht. Goed voor het milieu en de portemonnee dus.

De gemeenteraad heeft daarom onder een aantal voorwaarden gekozen voor het nieuwe systeem:

1. Kosten: de invoering moet leiden tot lagere lokale lasten voor de inwoners t.o.v. wanneer deze wijzigingen niet doorgevoerd zouden worden.

2. Duurzaamheid: de invoering moet leiden tot betere scheiding van afval, en minder restafval.

3. Schone gemeente: er moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat hierdoor veel afval naast de container belandt. Denk daarbij aan handhaving, reiniging en communicatie.

4. Privacy: de privacy van bewoners moet worden gewaarborgd.

Met diverse stukken is door het college onderbouwd dat aan deze voorwaarden wordt voldaan. Uit de eerdere toelichting blijkt dat iedereen lagere lasten kan krijgen als GFT, papier, glas en textiel goed worden gescheiden. De gemeentelijke besparingen worden namelijk 1 op 1 doorberekend in een lagere afvalstoffenheffing voor inwoners. De gemeente houdt hier dus geen extra geld aan over. Het tarief voor de afvalstoffenheffing wordt later dit jaar vastgesteld. Het college zal dan opnieuw aan de raad dienen te onderbouwen dat aan deze voorwaarden wordt voldaan.

We hopen dat alle inwoners zullen bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid restafval. Voor een beter milieu en lagere kosten.

Frans Slats (VVD), Sybrig van Keep (D66), Luuk de Vré (CDA), Lily Kreca (GroenLinks)