Het weekblad voor Ouder-Amstel bracht deze week een groot artikel over onze raadsleden Jacqueline de Maa en Mikis de Winter. Zij maken de balans op. Hoe kijken ze terug op de afgelopen twee jaar? En wat willen ze nog bereiken de komende twee jaar tot de volgende verkiezingen? Klik op 'lees meer' voor de volledige tekst van het interview.
Algemeen:
1)
Hoe lang al actief als raadslid en fractievoorzitter in Ouder-Amstel?
Jacqueline: Vanaf 2 maart 2010, dus nu meer dan twee jaar …
Mikis: … én met veel plezier!
2)
Hoe bent u in de lokale politiek terecht gekomen? Ambitie om ooit in Den Haag terecht te komen? En waarom ooit in de politiek begonnen?
Mikis:. Ouder-Amstel kende slechts vier partijen (VVD, CDA, D66 en PvdA) en dat was in mijn beleving één grote kliek. Die eenheisworst wilde ik doorbreken met een ander geluid, het geluid van GroenLinks. Geen andere partij hamert zo op groen en duurzaamheid, op gezondheid en luchtkwaliteit.
Jacqueline: Voor mij speelde ook het debacle rond het Dorpshart Duivendrecht een rol. Meer dan 10 jaar overleg en nog geen paal in de grond. Ik woon in Duivendrecht, doe boodschappen op het dorpsplein en heb kinderen op de Grote Beer. Het belang van een snelle, doortastende aanpak was dus volstrekt duidelijk.
3)
Hoe lang al inwoner van Duivendrecht, dan wel Ouderkerk?
Jacqueline: 7 ½ jaar, gemakkelijk te onthouden want 4 weken later werd mijn jongste zoon geboren.
Mikis: M’n gezin woont nu ruim zes jaar in Ouderkerk, en mijn vrouw kwam hier al jaren op bezoek bij haar opa en oma.
4)
Wat is naast het raadswerk uw baan?
Mikis: ik werk fulltime in Den Haag bij het ministerie van Financiën aan grote veranderingen zoals kennismanagement, duurzaamheid en ICT innovatie.
Jacqueline: Ik geef trainingen, adviseer, ondersteun en ontwikkel lesmateriaal voor taalbeleid in het onderwijs: zowel gericht op Nederlands als tweede taal als op laageletterdheid bij in Nederland geboren kinderen/mensen
5)
Hoeveel uur bent u kwijt aan het raadswerk?
Jacqueline: Tussen de tien en twintig uur per week.
Mikis: Vaak hebben we drie tot vier bijeenkomsten per week die we graag goed voorbereiden.
Politiek
1)
We zijn nu ongeveer twee jaar verder na de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe kijkt u terug op deze twee jaar?
Mikis: Met trots op wat we hebben neergezet. We moesten écht alles vanaf de grond afaan opbouwen, omdat er nooit eerder een GroenLinks-fractie was geweest in Ouder-Amstel. Als we terugkijken onze campagne van twee jaar geleden dan hebben we een maximaal resultaat neergezet. Met twee zetels zijn we de grootste oppositiepartij. En ook vanuit de oppositie kun je bouwen. Over onze inhoudelijke resultaten dan ben ik dik tevreden.
Jacqueline: Als een bijzondere en leerzame periode.
2)
Wat is volgens u het beste resultaat van de afgelopen twee jaar door uw partij behaald? En wat is het beste resultaat wat deze gemeenteraad heeft bereikt? (uw mening)
Jacqueline: Door samen met andere partijen veel druk op de ketel te zetten, lijkt er eindelijk beweging in het dorpshart Duivedrecht. GroenLinks heeft destijds succesvol het initiatief genomen om extra geld te reserveren voor een frisse school met een gezond binnenklimaat. Verder natuurlijk de motie kinderpardon en ons eigen raadsvoorstel voor kwalitatief goed onderwijsachterstandenbeleid. Tot slot hebben we veel initiatieven genomen voor een betrouwbaar en open bestuur met veel aandacht voor echte communicatie, dat wil zeggen niet alleen mededelen, maar vooral ook luisteren naar inwoners.
Mikis: GroenLinks wil ruim baan voor de fiets. En dit gaat gebeuren. Ons voorstel voor het opstellen van een fietsbeleid kon rekenen op een meerderheid in de raad. Hier zijn we blij mee, want de fiets kost weinig geld én is goed voor het milieu en gezondheid. Bovendien komt er de – broodnodige - extra aandacht voor veiligheid van fietsers en voetgangers. Verder zijn we trots op het feit dat onze gemeente op initiatief van PvdA en GroenLinks moeite gaat doen om de historische band te behouden met de Portugese-Israëlitische begraafplaats Beth Haim, het ‘groene hart’ van Ouderkerk aan de Amstel.
3)
Wat zijn de komende twee jaar nog aandachtspunten voor uw partij? Met andere woorden: wat wilt de partij nog bereiken?
Mikis: We geven absolute prioriteit aan het Dorpshart Duivendrecht.
Jacqueline: We willen dat er echte brede scholen komen in Ouder-Amstel, waarin de scholen intensief samenwerken met elkaar, met de kinderopvang en met sportverenigingen, muziekcollectief etc. Verder willen wij dat er meer integraal wordt gekeken naar armoedebeleid, zodat er meer samenhang kan komen in het beleid en hetzelfde geldt voor gezondheidsbeleid. En we gaan voor natuur, groen en duurzaam zoals u laatst in mijn column heeft kunnen lezen.
4)
Ik spreek geregeld met bewoners. Ik hoor vaak dat zij raadsleden niet (goed) kennen en dat raadsleden alleen echt in het dorp actief zijn tijdens campagnes. Wat doet uw partij om dichter bij de burger te staan?
Jacqueline: Gelukkig weten veel mensen ons ook wel te vinden: op het schoolplein, in de bieb, bij de bakker, langs het voetbalveld etc. Daarnaast is een van ons altijd op inwonersavonden zodat iedereen die dat wil, ons kan aanspreken. En we hebben een website www.ouder-amstel.groenlinks.nl die altijd up-to-date is en zitten we beide op facebook en twitter.
Mikis: En wij openden recent ons contactpunt Groen. Doet u aan duurzame energieopwekking zoals zonnepanelen op uw dak? Heeft u ideeën om Ouder-Amstel nog groener te maken, wilt u een Duurzaam Dorp Duivendrecht, meer ‘Groen aan de Amstel’? Voor al uw ideeën, vragen of klachten over natuur, duurzaamheid en groen in Ouder-Amstel kunt u contact opnemen met het contactpunt Groen van GroenLinks Ouder-Amstel, te bereiken via mijzelf, telefoon (06-29022803), e-mail (mikis.de.winter@gmail.com) of via Twitter en Facebook.
5)
Het dorpshart van Duivendrecht is heikel punt. Veel bewoners en uiteraard ondernemers wachten al jaren op de renovatie. En nog steeds weten ze niet wanneer er nou daadwerkelijk iets gaat gebeuren en (nog belangrijker) wanneer een vernieuwd Dorsplein een feit is. Wat zijn uw voorspellingen hierover?
Mikis: Projectontwikkelaar Duivendrecht B.V. en de wethouder onderhandelen nu nog volop.
Jacqueline: Maar dat de nieuwe scholen er gaan komen, dat staat vast. Over het dorpsplein maak ik mij eerlijk gezegd zorgen. Als raad hebben we hier minder grip op omdat de wethouder eerst de onderhandelingen met eigenaar van de panden moet afronden. Voor GroenLinks heeft Dorpshart Duivendrecht ábsolute prioriteit.
6)
Het is nog een tijdje weg, maar hoeveel zetels denkt u te behalen tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen? Is al bekend wat de speerpunten zullen zijn?
Mikis: Wij gaan voor twee zetels of meer.
Jacqueline: Laten we hopen dat het dorpsplein tegen die tijd geen prioriteit meer hoeft te zijn. Natuur, milieu en duurzaam omgaan met onze omgeving blijft natuurlijk altijd een speerpunt net zoals klaar staan voor de mensen die het nodig hebben en een open en betrouwbare overheid. Maar 1 ½ jaar is best lang, dus hoe dat precies wordt ingevuld, dat zien we dan.
7)
Bezuinigingen: Ook dit jaar moet er zeker weer bezuinigd worden in Ouder-Amstel. Waar op mag echt niet op bezuinigd worden? Waar mag volgens u wel (meer) op bezuinigd worden?
Jacqueline: Eerlijk gezegd is dat best een moeilijke vraag omdat we nog niet weten hoe nijpend de financiële situatie gaat worden. Dit jaar valt misschien nog mee, maar de jaren daarna? Ik vind in ieder geval dat je niet alleen naar bezuinigen moet kijken, maar ook naar de vraag of je dingen anders kunt organiseren. Daarvoor moet het gemeentebestuur veel meer in gesprek met bedrijven en burgers. Wat kunnen bedrijven organiseren, wat kan door vrijwilligers worden overgenomen? Wat kunnen inwoners misschien wel beter zelf? Dat is altijd beter dan dingen met de botte bijl wegbezuinigen. Misschien kunnen werkloze Ouder-Amstelaars wel heel goed profiteren van het netwerk van een dorpsgenoot. In Ouderkerk werkt de bieb met veel vrijwilligers, wie weet kan dat ook in Duivendrecht en maken we het daarmee goedkoper. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wat voor mij rechtovereind moet blijven staan is de zorg van de overheid voor mensen die dat (tijdelijk) niet zelf kunnen. Armoedebeleid, zorg, welzijnsbeleid, etc.
Mikis: Voor mij staan natuur, milieu en duurzaamheid voorop. Maar soms kan onze gemeente daar voor minder of hetzelfde geld veel beterer resultaten behalen.
Persoonlijk
1)
Wat vindt u het fijnste en of mooiste plekje van de gemeente Ouder-Amstel? En waarom…
Mikis: De Ronde Hoep. Die wijdsheid, dat groene landschap. Daar word ik nog steeds heel erg stil van.
Jacqueline: Toen ik voor het eerst Duivendrecht in fietste was ik helemaal verrast door de Rijksstraatweg, een fantastisch mooie straat.
2)
Wat maakt volgens u Ouder-Amstel zo’n goede plek om te wonen?
Mikis: Onze gemeente is drie keer ‘rijk’. Ouder-Amstel heeft eigen spaargeld en is daarmee uniek in gemeenteland. Maar belangrijker vind ik dat we in hechte gemeenschappen leven, want we helpen elkaar als het nodig is. Dat noem ik ‘sociaal kapitaal’. De groene oevers, de parkjes en vooral de weilanden, dat noem ik het ‘groene goud’ want dit voegt enorm veel waarde toe. Groen is goed voor iedereen.
Jacqueline: De combinatie van wonen in een dorp wat met jonge kinderen heel fijn is en toch slecht een halfuurtje fietsen van het centrum van Amsterdam.
3)
Als u nog wat kwijt wil (kan over van alles zijn, ook politiek), dan kan dat hier!!
Jacqueline: Inwoners van Duivendrecht, Ouderkerk en Waver, laat van je horen.
Mikis: Spreek, schrijf of tweet ons, zodat we ook u kunnen vertegenwoordigen.