De Hoornse GroenLinks-wethouder Samir Bashara voorziet zijn tweets regelmatig met #leukstebaanvandewereld. En zo is het ook, al is het soms ook extreem, intensief, moeilijk en zoekend. Aan het einde van de week blijft het gevoel van bevoorrecht te zijn fier overeind.
Na een onderhandelingsperiode in twee rondes, waarin Linda en Jadranka direct hun visitekaartje als GroenLinksfractie afgaven, ging het college vanaf 5 juni van start. In het coalitieakkoord o.a. aandacht voor een open en betrokken bestuurscultuur, communicatie, duurzaamheid, participatie, fietsen, kwaliteit bij de decentralisaties, werk en minimabeleid en de dorpskernen, kortom genoeg elementen om GroenLinkse ideeën te bewerkstelligen.
PortefeuilleHoewel alle voorstellen via het college gaan en iedereen dus overal zijn zegje over kan doen, heb je het meeste invloed op je eigen portefeuille. Deze bestaat uit: beheer openbare ruimte, milieu en duurzaamheid, sociale zaken en werkgelegenheid, coördinatie decentralisaties, cultuur en dorpshart Duivendrecht. Met andere woorden, het wordt nooit saai.
Waarom wethouder?Hoewel ik natuurlijk heel erg van de GroenLinkse inhoud ben, ligt mijn persoonlijke motivatie ook in het werken aan een open bestuurscultuur, gericht op samenwerken met inwoners: betere communicatie, luisteren en dienstbaar zijn, maar ook samenwerken aan het vormgeven aan de participatiesamenleving/energieke samenleving.
Wat is er bereikt?De hamvraag is natuurlijk, maakt het uit dat er een GroenLinks wethouder zit? Ik denk van wel. Het minimabeleid is door het college opgetrokken van 110 naar 120% van het minimuminkomen. Bij het re-integratiebeleid zetten we in op werk en participatie en proberen de wet- en regelgeving zoveel mogelijk positief in te zetten. De eerste stappen voor duurzaamheid zijn gezet met duurzaamheidmaatregelen in de gemeentelijke gebouwen. Daarnaast willen we aanhaken bij een regionale aanbesteding voor zonnepanelen op de daken van de gemeentelijke gebouwen. Zon op dak zoekt uit of we voldoen naar de criteria. Ook wordt regionaal gewerkt aan een duurzaamheidloket voor inwoners.
Gelukkig hechten ook mijn collega’s in het college veel waarde aan communicatie en een open bestuurscultuur. We zijn gestart met een wethoudersspreekuur dat goed bezocht en gewaardeerd wordt. Er is veel aandacht voor participatie en met een expertmeeting over de Doe-democratie samen met ProDemos maken we een start met de zoektocht naar de energieke samenleving.
Gaat alles dan goed?Nee natuurlijk niet. Door de waan van de dag en de druk van de agenda, blijven belangrijke onderwerpen soms langer liggen dan je wilt. De bezuinigingen en wetgeving vanuit Den Haag maken dat je beslissingen moet nemen die je liever niet had genomen. Dat wist ik natuurlijk van tevoren, maar brengt wel met zich mee dat je soms verantwoordelijk bent voor iets dat je graag anders had gezien.
Graag hou ik jullie vanaf nu (plusminus) elk kwartaal op de hoogte van het wel en wee van het wethoudersbestaan. #leukstebaanvandewereld.
Jacqueline de Maa