Een positieve blik: Gonny's betoog bij de raadsvergadering over de programma-begroting

Als we kijken naar deze begroting zien we meteen: er staan ons grote opgaven en uitdagingen te wachten. De grote opgaven en uitdagingen zijn: De klimaatcrisis, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne,  energiecrisis, Corona en inflatie. De jeugdzorg blijft ook een aandachtspunt omdat er vanuit het rijk weer een bezuinigingsopdracht kan komen op dit thema en daar maken wij ons zorgen over. Al deze elementen laten hun sporen na, ondanks dat de begroting afsluit met een positief saldo van  119.000.

Gelukkig zien we in de gemeente en in de begroting positieve punten:

Een levendige gemeente: een gemeente waar de regenboogvlag permanent gehesen gaat worden, waar Oekraïners worden opgevangen in het Rabobankgebouw en er een groot vrijwilligersnetwerk is

Burgerinitiatieven: Hoe geweldig zijn de buurt kastjes, waar inwoners spullen doneren voor mensen met een kleine beurs. Neem het door inwoners opgezet hospice. Deze telt vele vrijwilligers. Niet te vergeten: de diverse zwerfafval prik-groepen

Wonen. We hebben een gemeente met veel nieuwe woonprojecten. Er gloort hoop voor de starters op de woningmarkt. De gemeente gaat uit haar jasje groeien, maar dat biedt ook weer kansen, nieuwe scholen, een nieuwe dorpskern. We maken ons wel zorgen om het milieu door bijvoorbeeld schiphol en toenemend verkeer.

We hebben een gastvrije  gemeente met een bloeiende horeca, van terrassen tot bruine kroegen en restaurants en (detailhandel  niet te vergeten).

We mogen trots zijn op onze  historie- en cultuurrijke gemeente, kijk naar de vele monumenten.

Een gemeente waar sport en cultuur belangrijk worden gevonden. Dat blijkt uit de diversiteit aan sportclubs en cultuuractiviteiten.

we zijn een groene gemeente  De Amstelscheg, de Duivendrechtse polder, de Ronde Hoep en de Ouderkerkerplas. Allemaal belangrijke natuur in onze gemeente waar een ieder van geniet en dat moet worden beschermd.

De vergroening in de wijken, onttegelen van tuinen, er zit een stijgende lijn in, maar kan beter.

Een duurzame gemeente.  Er zijn stappen gezet in circulaire  economie, biodiversiteit, duurzame energie en klimaatadaptatie.  Op al deze gebieden doet de gemeente dingen, maar er is nog een lange weg te gaan.

De klimaatweek was een succes. Ik noem  het pop -up repair café  en de kringloopwinkel in Duivendrecht. Mooi is de aanleg van klimaatadaptieve riolering in Duivendrecht en Ouderkerk.  We hebben diftar ingevoerd . Het restafval per inwoner is hierdoor flink gedaald en het afval wordt  veel beter gescheiden.

Energieprojecten De hoge energieprijzen raken vooral de mensen met slecht geïsoleerde huizen. Gelukkig heeft de gemeente gezorgd voor de zogenaamde energie fixers,  die mensen actief helpen bij energiebesparende maatregelen: folie aanbrengen, lampen vervangen voor led lampen, temperatuur ketel aanpassen etc

De Maatschappelijke Partners. Wij kunnen niet zonder. Zij zijn het kloppend hart van onze gemeente.

Een van onze maatschappelijke partners is  Coherente. Deze stichting verbindt onze inwoners. Zij faciliteren zorg voor ouderen, eenzaamheidsbestrijding, cursussen voor jong en oud, van yoga tot taallessen.

Andere belangrijke partner zijn de bibliotheek , de muziekschool, de sportverenigingen en nog veel meer. Zij zorgen ook voor verbinding en ontspanning.

Tot slot: gelukkig zijn wij een gemeente waar we samenwerken met inwoners en maatschappelijke partners, waar mensen zich om elkaar bekommeren. daarom gaan wij twee moties indienen.  De motie Coherente en de motie maatschappelijke partners.

Aangenomen moties waarbij GroenLinks betrokken is geweest

Bij de volgende vier moties is GroenLinks Ouder-Amstel betrokken geweest: