Zo'n 40 Groenlinksers uit de regio waren 5 februari in P60 bij elkaar gekomen naar aanleiding van het rapport van de commissie van Dijk en om te spreken over de voorstellen van het interimbestuur.

De bijeenkomst verliep zeer positief. Er was veel discussie over allerlei aspecten van de voorstellen, maar vooral brede instemming om volgens de nu uitgezette lijnen verder te werken. Uiteraard waren er vele vragen en suggesties (verslag van Patrick Schellen).

 

Terug naar de toekomst

De aanwezigen waardeerden het zeer dat de commissie van Dijk echt openheid van zaken heeft gegeven. Ze is niet blijven staan bij de directe aanleiding: de verkiezingen en wat daaraan vooraf ging, maar heeft ook naar diepere oorzaken gekeken. Naast een brede herkenning van een deel van de problemen was er door diverse leden ook met ontzetting kennis genomen van wat ze niet wisten.

De voorstellen van het interim bestuur

Ruud Grondel, lid van het interim-bestuur en wethouder in Diemen, lichtte de voorstellen van het bestuur toe. Enerzijds is dit de organisatie van Groen Links nu zo neerzetten dat ieders verantwoordelijkheid duidelijk is, en dat mensen daaraan gehouden kunnen worden. Anderzijds  het inhoudelijke debat aanzwengelen en debatten afmaken hebben de hoogste prioriteit.  Vooral het versterken van de positie van het partijbestuur en verantwoordelijk wordt voor het uitzetten van de grote lijnen krijgt hierin een grote prioriteit.

De voorstellen in het blok Slagvaardigheid werden in het algemeen verwelkomd als goede voorstellen, waar we iets van kunnen verwachten.  Wel merkten sommige op dat het partijbestuur wel erg veel moet gaan doen, en dat je nog moet afwachten hoe dit allemaal werkt in de politieke hectiek. Daarbij is het ook van belang dat de toezichtsraad en het partijbestuur zich strikt aan hun rol moeten houden. Daarom liefst minder dan 6  keer per jaar met elkaar praten.  Hier en daar kan de tekst ook nu al wel wat scherper, maar er was geen behoefte aan een amendement.

Invloed van de leden/open debat partij

De discussie over deze blokken liep dooreen en ze hangen ook nauw samen. Ook deze voorstellen kregen brede instemming.  De vraag is nog hoe de debatten gevoerd moeten worden. Hierbij was er een voorkeur voor echte discussie boven digitale raadplegingen. Dit zou bijvoorbeeld met een tweedaags congres met deelsessies vorm kunnen krijgen. Ook is nog een vraag in hoeverre de omgeving meedebatteert of alleen als klankbord/informatiebron optreedt. Tot slot werd aangegeven dat de provincie misschien niet de juiste schaal is om het debat te organiseren en dat, met name ook in de Randstad, er andere niveaus zijn waar de discussie beter kan plaatsvinden.

De bijeenkomst werd besloten met een geanimeerde borrel.