We zijn nét over de helft van de raadsperiode 2010-2014. Wij vinden dit een mooi moment om terug te kijken en onze grootste wapenfeiten van de afgelopen twee jaar te benoemen. Ook geven we onze speerpunten voor het komende jaar prijs.
GroenLinks deed op 3 maart 2010 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ouder-Amstel. We behaalden in één klap twee zetels. We waren de snelste stijger van alle GroenLinks in het hele land. Wat deden we met het vertrouwen van onze kiezers? De belangrijkste wapenfeiten van de afgelopen twee jaar:
1.
Ruim baan voor de fiets. GroenLinks wil dat de gemeente meer aandacht aan fietsers besteedt. En dit gaat gebeuren. Ons voorstel voor het opstellen van een fietsbeleid kon rekenen op een meerderheid in de raad. Hier zijn we blij mee, want de fiets kost weinig geld én is goed voor het milieu en gezondheid. Bovendien komt er de – broodnodige - extra aandacht voor veiligheid van fietsers en voetgangers.
2.
Divers en sociaal. Op ons initiatief heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college verzoekt om - in naam van de raad - bij minister Leers aan te dringen op een kinderpardon. Wij willen dat er een regelng komt voor kinderen die door falend overheidsbeleid hier al jaren zijn én geworteld zijn in de Nederlandse samenleving. Ook in Ouder-Amstel leven mensen mee met kinderen zoals Sahar en Mauro. Verder hebben we ons steeds hard gemaakt voor integraal armoede beleid, voor creatievere aanpak van werkloosheid en voor voldoende geld voor het welzijnsbeleid (WMO).
3.
Groen en Schoon. En eveneens samen met de PvdA dienden we een voorstel in om afalinzameling op de agenda van de raad te houden. Het onderwerp ‘ordentelijke afvalinzameling’ verdwijnt dus gelukkig niet zélf in de afvalemmer. We trots op het feit dat onze gemeente op initiatief van PvdA en GroenLinks moeite gaat doen om de historische band te behouden met de Portugese-Israëlitische begraafplaats Beth Haim, het ‘groene hart’ van Ouderkerk aan de Amstel.
4.
Dorpshart Duivendrecht. Wij investeerden vele uren in overleg over de plannen voor het Dorpshart Duivendrecht. Belangrijke punten die we in de discussie brachten zijn succcesvol in daden omgezet zoals ons pleidooi voor frisse scholen, regelmatige nieuwsbrieven, werken met scenario’s en het zorgvuldig managen van projectrisico’s en de verwachtingen van de inwoners van Duivendrecht. Onze inzet voor een echter brede school, met school en BSO in een gebouw heeft helaas geen vruchten afgeworpen.
5. Onderwijs en goed bestuurde scholen. Goed Onderwijs betekent goede kansen voor iedereen. Daarom namen wij het initiatief met een eigen raadsvoorstel over het onderwijsachterstandenbeleid, waaronder de zogenaamde schakelklas en de voor- en vroegschoolse educatie. Een goed beleid kan het verschil kan maken tussen een succesvolle of een moeizame schoolcarrière. Verder legden wij de wethouder het vuur na aan de schenen op het gebied van onderwijs doordat we een raadsmeerderheid kregen voor meerdere voorstellen om sterker te sturen op de schoolbesturen.
6.
Betrouwbaar en transparant bestuur. Wij dienden meerdere voorstellen in, soms ook samen met anderen, met als doel de uitgaven en inspannigen van de gemeente transparanter en meer doelgericht te maken. Verder maakten wij ons druk om onze als bureaucratisch bekendstaande gemeenteraad om te vormen naar een raad die graag met elkaar in debat gaat. Hierdoor worden naast de overeenkomsten ook steeds vaker de verschillen tussen raad en college en tusen de politieke partijen onderling duidelijk.
Onze speerpunten voor de komende jaren zijn een nieuw Dorpshart Duivendrecht, samenwerkende scholen en een groen, gezond en sociaal Ouder-Amstel:
1.
Dorpshart Duivendrecht. Van alle projecten vinden wij een nieuw Dorpshart voor Duivendrecht het allerbelangrijkste project. Onze inwoners hebben recht op een volle-kracht-vooruit-beleid. Wij zetten ons daar met man (m/v) en macht voor in.
2.
Samenwerkende scholen. Ouder-Amstel groeit toe naar meerdere ‘brede scholen’, scholen die met elkaar en andere instanties samenwerken rond schoolgaande kinderen. Deze samenwerking verloopt nog niet naar behoren en wij zullen alles in het werk stellen om telkens het belang voorop te stellen van de kinderen bij goed onderwijs en goede samenwerking voorop te stellen.
3.
Groen. Wij willen een groene gemeente. Het onnodig kappen van bomen, extra windmolens, goede afval inzameling en het behoud van de Ronde Hoep hebben onze speciale aandacht. Daarnaast blijven we bezig om het belang duurzaamheid in brede zin onder de aandacht te brengen.
4.
Gezond. GroenLinks wil een actieplan ‘gezondheid en leefomgeving’ met een effectieve aanpak van gezondheidsrisico’s die worden veroorzaakt door o.a. slechte luchtkwaliteit, licht- en geluidsoverlast. Ook bij de oprukkende snelwegen is voortdurende aandacht van GroenLinks nodig. We zetten in op een gezamenlijke actie van de verschillende gemeentebesturen.
5.
Sociaal. Er komen drie stelselwijzigingen aan, in de Awbz, Wwnv en de Jeugdzorg met grote gevolgen. Onze fractie zal gevolgen voor de gemeente nauw volgen vanuit het belang van goede zorg voor iedere inwoner die van deze sociale regelingen gebruik maakt.