Mikis de Winter vertelt over de laatste ontwikkelingen in en rond de gemeenteraad: onderwijs, duurzaamheid, ruimtelijke ordening, sociale zekerheid en Rinus Michels.
Laten we maar met Rinus Michels beginnen. Hem kennen we als voetballer en trainer. Waar gaat dit over?
“sv Ouderkerk heeft de Rinus Michels Award 2011 gewonnen! Dit is de stimuleringsprijs voor de beste jeugdopleiding van Nederland. De fractie van GroenLinks wil sv Ouderkerk hiermee van harte feliciteren. Frank van der Linden, Jeugdvoorzitter sv Ouderkerk liet ons weten dat de investeringen die de gemeente heeft gedaan voor sv Ouderkerk zoals het kunstgrasveld zeer gewaardeerd worden en dat sv Ouderkerk een club is waar we met z’n alle ongelofelijk trots op mogen zijn. Ook al namen wij toen niet deel aan de besluitvorming: wij geven hem groot gelijk. Sport draagt bij aan gezondheid en het gevoel dat we ons in Ouder-Amstel met elkaar verbonden voelen. Dit zijn zaken die wij als GroenLinks ontzettend belangrijk vinden. Sv Ouderkerk, nogmaals van harte gefeliciteerd!”
Onderwijs, dat vindt de GroenLinks fractie zeker ook ‘ontzettend belangrijk’?
“Jazeker! Taal begint lokaal, dit is de titel van ons voorstel om vanaf nu bij alle activiteiten in het kader van inburgering, laaggeletterdheid en onderwijsachterstandenbeleid heldere en resultaatgerichte afspraken te maken. Dit is nodig, want zo helpen we inburgeraars, laaggeletterden en kinderen met een onderwijsachterstand. Bijvoorbeeld de taalondersteuning in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid. Dit werd vorig jaar gegeven in een zogenaamde schakelklas. Het rendement van deze schakelklas was beperkt. Terecht dus dat het college in samenspraak met de school heeft besloten de aanpak te wijzigen. De school gaat de leerlingen die extra taalondersteuning nodig hebben extra ondersteuning geven in de klas. Zij gaan hierbij uit van een meer geïntegreerde benadering. De ondersteuning wordt gegeven door de klassenleerkracht (groep1/2) en een klassenassistent. Om dit mogelijk te maken kan de school voor een deel van tijd gebruik maken van een extra klassenassistent. De enige voorwaarde die door de gemeente wordt gesteld is dat de school achteraf verslag doet over de behaalde resultaten. De gemeente geeft verder geen kaders mee. Uiteraard doet de school alles om een maximaal resultaat te behalen, maar het is onduidelijk wat dat dan precies is. Ons voorstel is erop gericht dat de gemeente wèl heldere afspraken maakt. Alle collega’s in de gemeenteraad waren het met ons eens en ons voorstel is daarom unaniem aangenomen.
Dit is het eerste voorstel wat in deze periode door een raadslid is ingediend, een zogeheten raadsvoorstel. Mijn collega Jacqueline de Maa is de bedenker en indiener. Dat dit voorstel van onze partij komt, sinds maart 2010 nieuw in de raad, zien we als een teken van onze lokale kracht.
Vanuit onze kracht werken we ook graag samen met andere partijen. Zo maken wij ons zorgen over de kwaliteit van het onderwijs van de Jan Hekman School (JHS) in Ouderkerk. Door een slechte financiële positie van Amstelwijs, de stichting waaronder de JHS valt, kan de onderwijskwaliteit mogelijk in gevaar komen. Samen met D66 dienden wij daarom een voorstel in waarin staat beschreven over welke onderwerpen wij extra goed geïnformeerd willen worden, zoals informatie over het behalen van de normen voor opbrengstgericht onderwijs en andere kwaliteitsnormen. Wij houden hierover graag goed vinger aan de pols. Goed onderwijs zorgt voor goed opgeleide kinderen en die zijn essentieel voor onze toekomst.”
En wat gebeurde er op andere dossiers zoals sociale zekerheid, ruimtelijke ordening en duurzaamheid?
“In het land is veel rumoer rond sociale zekerheid. Onze leden wezen ons de afgelopen weken regelmatig op het bestuursakkoord, gesloten tussen de koepelorganisaties VNG, Divosa en Cederis. Aan dit bestuursakkoord kleven grote risico’s voor de ontvangers van uitkeringen zoals de Wajong (jonge arbeidsongeschikten). Daarom drong GroenLinks er vroegtijdig bij het college van Burgemeester en Wethouders op aan om hierover een standpunt in te nemen. Samen met de PvdA, Ouder-Amstel Anders en Natuurlijk Belang dienden we een voorstel in om alleen in te stemmen met het bestuursakkoord als het financieel kader van de Wet Werken naar Vermogen geen deel meer uitmaakt van het akkoord dat nu voorligt. We hebben het college verzocht om er bij de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) op aan te dringen een apart traject op te zetten waarin het financiële kader voor de Wet Werken naar Vermogen verder wordt uitgewerkt zodat zij niet alleen in letter, maar ook in uitvoering mogelijk wordt. Ons voorstel werd niet aangenomen, omdat de rechtse meerderheid in onze raad (VVD, D66 en CDA) tegen stemde.
Voor ruimtelijke ordening hebben we binnen de gemeente een speciale commissie Ruimte die alles behandelt wat je fysiek in onze gemeente kunt zien: bomen, pleinen, straten, wegen, huizen, winkels, plantsoenen enzovoort. Meestal komt deze commissie één keer bij elkaar. Maar dit keer waren er twee lange vergaderingen nodig. Dit kwam vooral door een bouwaanvraag in het gebied Schoolweg Noord. Een deel van dit gebied valt binnen het beschermd dorpsgezicht en de gemeente had na 1970 geen nieuw bestemmingsplan opgesteld. GroenLinks bepleitte betere kaderdocumenten zoals een bestemmingsplan en meer aandacht voor groen en bomen. Ons pleidooi vond gehoor en het college van B&W meldde ons vorige week positieve ontwikkelingen rond het behoud van een viertal beeldbepalende kastanjebomen en behoud van het polderkarakter langs de oever.
Verder ging er veel tijd zitten in het kerntakendebat en de ondergrondse afvalinzameling. Het kerntakendebat krijgt zeker een vervolg. De ondergrondse afvalinzameling voorlopig niet. Zie hierover de ingezonden brief voor het weekblad voor Ouder-Amstel.
Duurzaamheid en Energie waren de thema’s op de kennisbijeenkomst voor GroenLinks fracties in de regio. Wethouder Ruud Grondel uit Diemen en ik organiseerden deze bijeenkomst en het was zeer interessant om te zien hoeveel kennis we met elkaar in huis hebben. Samen staan we sterker in de regio!
De commissievergaderingen zijn op 9/6 (Dorpshart Duivendrecht) 23/6 (Ruimte) en 30/6 (Burger en Bestuur), starttijd 20.00 uur. De raadsvergadering is op 7/7. Meer informatie hierover tref je telkens op www.ouder-amstel.nl.
Voorafgaand aan iedere vergadering is telkens op maandag een bijzondere fractiebijeenkomst voor GroenLinks-leden om 20.00 uur in het gemeentehuis, dus op 20/6 en 4/7. Als je op de mailinglijst staat dan zal Mieke Kouwenberg je hier telkens voor uitnodigen. Wil je op de mailinglijst komen, laat het aan ons weten via Mikis.de.winter@gmail.com!”