Mikis de Winter (fractievoorzitter) vertelt hoe het gaat, kort na de gemeenteraadsvergadering van 8 juli.

1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen GroenLinks en de coalitiepartijen?
"De verschillen tusen GroenLinks en de collegepartijen VVD, CDA en D66 zitten hem bijvoorbeeld in thema’s zoals een actieplan ‘gezondheid en leefomgeving’, meer en betere kinderopvang en het laten zien van spierballen op het gebeid van duurzaamheid. Het meest opvallend was dat ons voorstel voor een ambitieuze sociale doelstelling niet op steun van de coalitiepartijen kon rekenen, en ook niet op steun van oppositie-genoot PvdA. Wij willen dat zo veel mogelijk inwoners hun uitkering voor een baan verwisselen. Juist in deze tijd is het van wezenlijk belang dat de gemeente alles op alles zet om iedereen aan het werk te helpen of te houden!"

2. Hoe verloopt de samenwerking met de andere partijen?
"De samenwerking verloopt best goed. We hebben veel voorstellen ingediend, vaak met andere politieke partijen als mede-indiener, met ieder van de andere partijen ten minste één keer."

3. Wat viel op in de afgelopen periode?
"Na vier maanden kijken we nog behoorlijk fris tegen het raadswerk aan. Ben je nieuwsgierig wat opviel? Lees dan het volledige interview…."

1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen GroenLinks en de coalitiepartijen?

"Je zou ook kunnen vragen naar de belangrijkste overeenkomsten. Want die overeenkomsten zijn er natuurlijk ook: bijvoorbeeld de ambitie op onderwijs. Tijdens de vorige gemeenteraadsvergadering heeft GroenLinks zijn mening gegeven over het akkoord van de coalitiepartijen (VVD, CDA en D66). Daar hebben we naast positieve punten ook belangrijke verschillen benoemd zoals weinig ambitie op duurzaamheid bij de coalitiepartijen. En ook het feit dat uitkeringsgerechtigden en anderen door de coalitiepartijen in onzekerheid worden gehouden over de consequenties van de financiële crisis. Onze mening over deze coalitie van haastige spoed is sindsdien niet gewijzigd.

In de raadsvergadering van 8 juli lag de uitwerking van het coalitieakkoord voor: het collegeprogramma. In dit programma staan de hoofdlijnen van wat het college van burgemeester en wethouders de komende vier jaar willen doen. Vanuit onze kritisch opbouwende opstelling heb ik namens GroenLinks gezegd: Wij kunnen tevreden zijn over het collegeprogramma als een negental punten toegevoegd of gewijzigd worden:

·           Meer en betere kinderopvang.
·           Maatschappelijke participatie van inburgeraars.
·           Het college laat spierballen zien op het gebied van duurzaamheid.
·           De gemeente neemt zèlf verantwoordelijkheid voor duurzaam inkopen en zich houdt gewoon aan de landelijke afspraken.
·           Overmatig alcoholmisbruik door jongeren èn ouderen krachtig bestrijden.
·           Wij willen een gemeente die een betrouwbare partner is, bijvoorbeeld voor de bewoners van de Ronde Hoep en degenen die de Ouderkerkerplas groen willen houden. 
·           Een divers woningenbestand, voor rijk èn arm.
·           Een actieplan ‘gezondheid en leefomgeving’ komen met een effectieve aanpak van gezondheidsrisico’s, veroorzaakt door o.a. slechte luchtkwaliteit.
·           En gemeente, zet vooral alles op alles om iedereen aan het werk te helpen of te houden!

Er was een raadsmeerderheid te vinden voor ons voorstel over Dorpshart Duivendrecht (beperken overlast en risico’s voor kinderen tijdens de bouw) en voor een sterk afgezwakte versie van wat hierboven staat over over kinderopvang en luchtkwaliteit. Onze voorstellen over maatschappelijke participatie voor inburgeraars, een divers woningenbestand en duurzaamheid gaven aanleiding om dit later in het jaar nogmaals te bespreken aan de hand van een voorstel door het college van burgemeester en wethouders.

Ons voorstel om overmatig alcoholmisbruik van ouderen (niet alleen van jongeren) krachtig te bestrijden leidde tot de opmerking dat dit al ‘staand beleid’ is. Ik heb net nog even gezocht op www.ouder-amstel.nl, maar dit beleid is òf geheim (en dat zou niet mogen) òf dit beleid bestaat gewoonweg niet. Wij zullen hier nog navraag over doen.

De verschillen tusen GroenLinks en de collegepartijen VVD, CDA en D66 zitten hem vooral in de thema’s divers woningenbestand, actieplan ‘gezondheid en leefomgeving’, meer en betere kinderopvang, èchte ambitie op duurzaamheid, duuzaam inkopen. Ons voorstel rond de gemeente als betrouwbare partner inzake de Ronde Hoep, Dorpshart Duivendrecht en Ouderkerkerplas ontlokte de burgemeester de uitspraak dat ze dit te vergaand vindt. Dat vinden wij onbegrijpelijk. Het college wil wèl tienduizenden euro’s uitgeven voor een communicatieplan, maar als GroenLinks dan vraagt om te doen, gewoon netjes te communiceren over onderwerwerpen waar veel inwoners zich druk om maken, dan is het antwoord kortweg ‘nee’.

Ons voorstel dat de gemeente een ambitieus doel om inwoners hun uitkering te laten verwisselen voor een baan kon niet op steun van de coalitiepartijen rekenen, en ook niet op steun van de PvdA. Wij vinden dit onverantwoord. Juist in deze tijd is het van wezenlijk belang om iedereen aan het werk te helpen of te houden.

Van anderen horen we vaak: De GroenLinks fractie heeft opbouwende èn onderscheidende ideeën over de toekomst van Ouder-Amstel. Daar zijn we het natuurlijk van harte mee eens!"

2. Hoe verloopt de samenwerking met de andere partijen?

"Als GroenLinks proberen we zo veel mogelijk de samenwerking te zoeken met de andere politieke partijen. In de raadsvergadering van 8 juli is dat heel goed gelukt. Voor bijna al onze voorstellen hebben we ander partijen enthousiast gevonden om het voorstel mede namens hen in te dienen, vaak met PvdA en locale partij Natuurlijk Belang.

Sommigen zijn verbaasd dat bijvoorbeeld de VVD of D66 een voorstel van ons medeondertekent. Ons verbaast dat niet. Voor ons is dit een belangrijke essentie van het werken in de raad: voorstellen doen die goed zijn voor iedereen in Ouder-Amstel. Omgekeerd hebben we als GroenLinks ook voorstellen van andere partijen mede-ingediend. Over het algemeen kun je dus wel zeggen dat de samenwerking goed verloopt."

3. Wat viel op in de afgelopen periode?

"Het feit dat ik als nieuweling meteen al twee keer als voorzitter van een belangrijke commissievergadering mocht optreden. Ik ervaar dit als een blijk van vertouwen vanuit de andere politieke partijen. Dat vertrouwen had ik wel verwacht, maar niet zo snel.

De kracht van het motto Zin in de Toekomst viel mij op. Dit motto van GroenLinks heeft niet alleen beleidskracht, maar geeft ons als nieuwe raadsleden ook de kracht om door te gaan met onze kritische èn opbouwende opstelling. Daardoor blijven we gemakkelijker positief en trouw aan zingevers voor de toekomst (zoals groen en sociaal), hoe sterk de provocaties van de andere bewoners van de raadszaal soms ook zijn. Deze grondhouding van GroenLinks is in sterke mate onderscheidend.

Verder viel op dat de gemeenteraad soms gevraagd wordt om begrotingen van externe partijen goed te keuren en dat daar voor de gemeente aanzienlijke financiële risico’s aan vast zitten. En geld gaat àltijd over mensen! Dus GroenLinks is hier alert geweest met een raadsbreed aangenomen voorstel. En we hebben zelfs een bijzonder voorstel (motie vreemd aan de orde van de dag) opgesteld. De aankondiging van deze motie leidde tot een ogenblikkelijke toezegging van de burgemeester om hierover een speciale bijeenkomst te organiseren. Daar stonden wij en de andere partijen sympathiek tegenover.

Aan ons werk in de gemeenteraad gaat veel voorbereiding vooraf: praten met inwoners, hulp van actieve GroenLinksers, inhoudelijke voorbereiding door fractiespecialisten Mieke Kouwenberg en Gonny Meesters, gesprekken in het fractie-overleg. Jacqueline de Maa en ik voelen ons als gemeenteraadsleden hier geweldig door ondersteund en aangemoedigd. Wil jij ook meedenken of meedoen? Laat het me dan weten. Ik ben te bereiken via mikis.de.winter@gmail.com of 06-29022803."