Jacqueline de Maa en Mikis de Winter praten u bij over de laatste raadscylus van voor de zomervakantie.

Wat was volgens jou het belangrijkste onderwerp van deze periode Jacqueline?
Dat was zonder twijfel het minimabeleid.

Daar hadden jullie vast veel commentaar op?
Nee dat viel wel mee. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het beleid zichtbaar maakt dat dit college zich hard wil maken voor de minima. Zo willen ze bijvoorbeeld zolang mogelijk vasthouden aan het idee dat de maatregelen uit het minimabeleid gelden voor iedereen tot een inkomen op 120% van het minimum. Dit terwijl het kabinet wil dat gemeente dit alleen doen tot 110%. Ook heeft het college ervoor gekozen om een aantal vergoedingen te verhogen, bijvoorbeeld voor kinderen uit arme gezinnen die willen sporten of op muziekles willen.

Was er dan niet op aan te merken?
Ja hoor, we hadden twee kanttekeningen. Het college wilde de stadspas opzeggen. Met de stadspas kunnen alle minima en iedereen boven de 65 jaar kortingen krijgen op bijv. theaterbezoek en musea in Amsterdam. Daarnaast kent de stadspas kortingsbonnen waarmee gezinnen bijvoorbeeld in de zomer een keer gratis naar Artis kunnen. De stadspas is in een vorige periode ondergebracht onder het minimabeleid. GroenLinks was het met het college eens dat de stadspas niet in zijn geheel onder het minimabeleid thuis hoort, hij wordt immers ook gebruikt door ouderen met een inkomen boven het minimum. GroenLinks vond dan ook dat de kosten eigenlijk verdeeld zouden moeten worden over bijvoorbeeld participatiebeleid, ouderenbeleid, cultuurbeleid en minimabeleid. Afschaffen vonden we te ver gaan. Over wie en hoe de pas gebruikt, zijn helaas geen gegevens bekend. De gemeente Amsterdam onderzoekt dit niet, maar uit het gebruik van de bonnen (dat wordt wel bijgehouden) kunnen we afleiden dat het rendement heel groot is. Daarnaast vindt GroenLinks het van groot belang dat een gezin dat geen geld heeft voor uitjes of vakantie in de zomer wel een keer naar bijvoorbeeld Artis kan. En dat kan met de stadspas. Uiteindelijk hebben we samen met de PvdA, Natuurlijk belang, het CDA en D66, met een amendement afgedwongen dat de stadspas voor 2012 gehandhaafd blijft en wordt dit betaald uit de reserve. Voor 2013 en verder moet dan goed onderzocht worden door wie en hoe de pas wordt gebruikt en uit welke middelen hij kan worden betaald.

En de andere kanttekening?
Die ging over de bijzondere bijstand. Vanuit de bijzondere bijstand kunnen mensen met een minimuminkomen, als hun koelkast of wasmachine kapot gaat een nieuwe krijgen. In de huidige regeling krijgen mensen die wanneer ze minimaal drie jaar leven van een minimuminkomen. Het college stelde voor dit om te zetten in een renteloze lening. Zij vinden dat mensen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen en 6% van hun inkomen dienen te sparen voor als hun koelkast of wasmachine (de zogenaamde duurzame gebruiksgoederen) stuk gaat. Het is niet dat wij eigen verantwoordelijkheid niet belangrijk vinden, maar dat zien we liever terug in het re-integratiebeleid. Help zoveel mogelijk mensen aan het werk en wijs mensen daarbij op hun verantwoordelijkheid. Dan help je mensen duurzaam uit de minimapositie, waardoor ze inderdaad zelf een koelkast kunnen betalen.
Maar is het reëel om mensen die bijvoorbeeld langdurig ziek zijn en meer dan drie jaar van een minimum inkomen leven, 6% te laten sparen? Kan dat überhaupt? Hou je dan voldoende over om van te leven? Gaat dit niet teveel ten koste van hun kinderen of van hun gezondheid? Op die vragen hebben wij onvoldoende antwoord gekregen en dus hebben we een amendement ingediend om deze vergoeding te blijven verstrekken en niet als lening. Helaas heeft dit amendement het niet gehaald.

En voor Mikis dezelfde vraag: Wat was voor jou het belangrijkste onderwerp?
Naast hetgeen Jacqueline al noemde was dat het burgerjaarverslag en de programmarekening 2010. Dit heeft u vast niet gelezen. Gelukkig maar, want het burgerjaarverslag toont ons een gemeente die vooral heel erg met zichzelf bezig is en niet met u. In het jaarverslag gaat het alleen over wat de gemeente wilde gaan doen en wat ze uiteindelijk hebben gedaan. Er is veel te weinig aandacht voor wat dit beleid betekent u als bewoner en voor Ouder-Amstel als gemeenschap, met andere woorden over wat de effecten zijn van de keuzes die in 2010 zijn gemaakt. GroenLinks vindt dat de gemeente er vooral voor de inwoners moet zijn. Wat mag u als inwoner van Ouder-Amstel aan veranderingen in uw leven verwachten? Het antwoord op deze vraag vinden wij onvoldoende terug in het centimeterdikke document.
Wat wil GroenLinks? Wij willen juist nu investeren in projecten die Ouder-Amstel aantoonbaar meer duurzaam en gezond maken. Laten we de krachten bundelen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Verbinding maken. Samenwerken. Dan gaan we pas ècht effect zien! Wij willen actieve sociale gemeenschappen waarin iedereen kan genieten van een mooie groene omgeving. Wij willen een gemeente die vooral aan zijn inwoners denkt. Dat mag, nee dat moet dan de volgende keer meer doorklinken in het jaarverslag.