Het is belangrijk dat we voorlichting geven en dialoog voeren over de zwarte bladzijde van de slavernijgeschiedenis. En hoe dat op vandaag nog steeds doorwerkt in onze maatschappij. Vorig jaar hadden landelijke partijen GroenLinks en D66 in een motie gevraagd in 2023 een jaar lang stil te staan bij het slavernijverleden van ons land. Ook In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer vragen de vier grote steden het nog te vormen kabinet om ‘de verborgen en ongemakkelijke geschiedenis’ uit de schaduw te halen en 1 juli als nationale feestdag te vieren als symbool voor afschaffing van slavernij. In Ouder Amstel onderschrijven GroenLinks, D66, CDA en PvdA het belang van een dergelijke nationale viering en symbool tegen onderdrukking.

In Ouder Amstel is de viering van Keti Koti verbonden met de grafsteen van Elieser, begraven in maart 1629 op Beth Haim. Elieser was bediende van de koopman/dichter Paulo de Pina, zo valt uit het begrafenisregister op te maken en wordt gezien als de eerste bevrijde slaaf. En dat maakt die plaats heel bijzonder.

Als het aan partijen in Ouder Amstel ligt, vinden GL, CDA, D66 en PvdA dat er nog veel te winnen valt om de wereld inclusief en gelijk te maken. Geïnstitutionaliseerde discriminatie is een van de topics waar dialoog – ook in Ouder Amstel – moet komen. Op initiatief van deze partijen is op 25 juni 2020 een motie aangenomen om op dit thema de dialoog te starten. Maar niet alleen discriminatie op grond van ras en afkomst maar ook breder: het gaat om inclusiviteit op grond van gender, afkomst, seksuele voorkeur, fysieke of mentale beperking, arbeidsmarkt- en woningmarktdiscriminatie.

De raad start deze dialoog na het zomerreces dit jaar onder leiding van Dagmar Oudshoorn, de directeur van Amnesty International