Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 7 november jl. nam GroenLinks initiatief in de discussie rond de participatiemaatschappij. Veel van onze inwoners denken sterk verschillend over de participatiemaatschappij. Daar waar de één kansen ziet om het zelf beter te doen ziet een ander het risico dat mooie maatschappelijke voorzieningen worden gesloopt. Om aan onze inwoners helder te maken wat ze van de gemeente wel en niet kunnen verwachten is een visie en beleid nodig. Het college van Burgemeester en Wethouders wilde de eerste stappen hiertoe steeds niet zetten en adviseerde steeds negatief als GroenLinks voorstellen in deze richting deed. GroenLinks kon uiteindelijk de gehele gemeenteraad overtuigen om het voorstel mede in te dienen. Op deze wijze worden nog deze raadsperiode de eerste stappen gezet richting duidelijkheid over de participatiemaatschappij.

GroenLinks formuleerde een concept-visie op de participatiemaatschappij. Jacqueline de Maa: “GroenLinks ziet in een periode van bezuinigingen als de slechtst mogelijke timing om invulling te geven aan de participatiesamenleving. De verdenking dat je burgers vraagt te participeren om bezuinigingen op te vangen als doekje voor het bloeden is bij de verdere afbraak de verzorgingsstaat snel gemaakt. Anderzijds is de participatiemaatschappij meer dan ooit nodig om te voorkomen dat voorzieningen straks wegvallen zonder dat er iets tegen over staat en mensen er vervolgens alleen voor staan.”

Lees verder als je wilt weten welke voorwaarden GroenLinks Ouder-Amstel stelt aan de wijze waarop de gemeente met participatiemaatschappij omgaat.

De eerste voorwaarde is dat de gemeente zélf een visie formuleert en dus niet alleen maar afwacht tot burgers initiatieven nemen. Mikis de Winter: “Gemeente, neem maar neemt een proactieve houding aan! Stimuleer, initieer, ondersteun en faciliteer initiatieven”. Het gezondheidsproject Fitaal (initiatief van Jos Geijssel) en het recente besluit inzake het Repair Café (initiatief van Ouder-Amstel Anders) zijn daar geslaagde voorbeelden van. De Winter: “Maar we horen ook nogal eens van inwoners dat de gemeente zonder motivatie goedbedoelde initiatieven afwimpelt. En gemeente, doe wat je moet doen, zoals het maken van een zebrapad. Het is een schande dat het zover moet komen dat bewoners zélf een zebrapad op de Jan Benninghweg moeten realiseren.”

Jacqueline de Maa: “Als tweede voorwaarde stellen we dat voor persoonlijke verzorging mensen nooit afhankelijk mogen worden van de participatiemaatschappij en dat de overheid blijft zorgen voor mensen die dit nodig hebben.”. En de derde en laatste voorwaarde is dat bij de bezuinigingen zorgvuldig wordt omgegaan met organisaties en plekken waar mensen samen komen en van waaruit de participatiemaatschappij gemakkelijk vorm kan krijgen zoals onder andere het Dorpshuis Duivendrecht, de Bindelwijk, het welzijnswerk en de bibliotheken.