Jadranka Cace, raadslid GroenLinks Ouder-Amstel
Jadranka Cace, raadslid GroenLinks Ouder-Amstel

Ruileconomie

Stel dat morgen door hackers of een ander onheil alle financiële instellingen ineens  onklaar worden gemaakt, en dat deze situatie enige tijd blijft voortduren.  Geen geld uit de muur, geen euro op zak. Wat een ramp zou dat zijn. Of niet? 

Zou het haalbaar zijn om een samenleving te organiseren die niet economische groei en bruto nationaal product maar het nationaal geluk als belangrijkste welvaartsgraad zou nastreven? En, hoe zou dat dan georganiseerd moeten worden? Zware kost, moeilijk te voorspellen.

Toch zijn er gemeenschappen die al enige tijd hun leven zo proberen te organiseren dat ze zo weinig mogelijk euro’s nodig hebben. Binnen dat netwerk ruilen mensen onderling diensten en goederen die betaald worden met Noppesbonnen. Bijvoorbeeld: je doet voor iemand naaiwerk of typewerk en je krijgt bonnen waarmee je weer bij iemand anders een paar bergschoenen of een rollator kunt kopen. Een ander netwerk beloont mensen die maatschappelijk werk verrichten met Makkies. Deze  kunnen als betaalmiddel worden gebruikt bij de lokale supermarkt, bioscoop, zwembad, schaatsbaan, sportschool, bowlingbaan, concerten, cursussen, of kringloopwinkel. Een mooi voorbeeld is een mevrouw in een rolstoel die mooi kan zingen, ze wordt ‘ingehuurd’ om telefonisch live verjaardagsliedjes te zingen.