De omgevingsvisie is afgelopen donderdag bekrachtigd door de Raad. Het is al hier de laatste al veel over gegaan - en terecht - het is een belangrijk document voor de toekomst van Ouder-Amstel. Dit zag je terug in de enorme betrokkenheid. Vier commissies, vele gesprekken en ongeveer 20 amendementen en moties. Als raadslid ben je weleens betrokken bij een onderwerp wat minder leeft bij de inwoners.

Ook de meer informele manier van vergaderen en debatteren was prettig. Wie weleens een vergadering heeft bijgewoond weet dat dit een vast stramien heeft, waarbij een echt gesprek tussen inwoners en Raad niet goed mogelijk is. Terecht dat hier soms kritiek op is. Door hier van af te wijken (zowel qua proces als locatie) kwam er een andere dynamiek met ruimte voor echte gesprekken. Dit moeten we wat mij betreft vaker toepassen, te starten met commissies vaker in Duivendrecht te houden.

Wat betreft de inhoud: we hebben ons als GroenLinks ingezet voor het behoud van bomen/groen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen (en pas te compenseren als het niet anders kan), geen straatje erbij, een scherpere visie op de bestaande industrieterreinen en een bruisender centrum in Duivendrecht. Al deze onderwerpen hebben een ruime meerderheid gekregen. Ook het amendement van de PvdA over de focus op sociale cohesie hebben wij van harte gesteund. Zeker in een tijd waarin (inter)nationale verschillen steeds groter worden is samenhang in de omgeving veel waard en is het belangrijk dat hierop actief wordt ingezet. 

Nu we deze visie hebben, moet het vooral gaan om de uitvoering. Een visie is natuurlijk niet tast- of zichtbaar en niemand gaat onze gemeente extra waarderen om een mooie visie alleen. Daarom is het nu tijd om prioriteiten te stellen en te zorgen voor een goede uitvoering.

Deze column verscheen eerder in het weekblad voor Ouder Amstel