Jacqueline de Maa, Wethouder GroenLinks Ouder-Amstel
Jacqueline de Maa, Wethouder GroenLinks Ouder-Amstel

Yad Vashem

De lokale democratie draaide in Ouder-Amstel afgelopen kwartaal op volle toeren. November, altijd al druk vanwege de begroting, was ook de maand van de gemeenschappelijke regeling voor DUO+, de nieuwe samenwerking in de uitvoering met Uithoorn en Diemen die per 1 januari van start gaat. De begroting kende gelukkig een plus, waardoor lastige bezuinigingsdiscussies bespaard bleven en de raad zelfs kon besluiten dat er in 2016 extra geld en aandacht is voor het bomenonderhoud

Maar dat niet alleen, vele onderwerpen passeerden de revue, waaronder de AM werkorganisatie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, de visie veranderende samenleving, de monitor sociaal domein (jeugdzorg, wmo en participatie) en natuurlijk het debat over de brandweerkazerne dat in januari vervolgd wordt.

Aan het einde van deze hectische periode was er in het gemeentehuis een indrukwekkende bijeenkomst. Op 14 december werd een Yad Vashem plechtigheid gehouden, waarbij de heer en mevrouw van Heukelom-Bindels postuum werden geƫerd als Rechtvaardigen onder de Volkeren omdat zij in de tweede wereldoorlog een Joodse jongen uit Ouderkerk aan de Amstel, Lex Vega, met gevaar voor eigen leven bij hen in huis hadden opgenomen. De plechtigheid werd omkleed met muziek, gedichten en speeches van onder andere de heer Vega en de zoon van het echtpaar van Heukelom, met een hartstochtelijk pleidooi: Dit nooit meer!

Nooit meer!

Een belangrijke boodschap in een tijd van toenemend nationalisme, antisemitisme, moslimhaat en weerstand tegen vluchtelingen.

Nooit meer, begint met het koesteren en versterken van onze rechtstaat en democratie, ook onze lokale democratie, met de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging!

Fijne feestdagen,

Jacqueline de Maa