GroenLinks maakt zich zorgen om de lokale democratie. Tijdens de raadsvergadering van 14 maart jl. werden onze vragen hierover nog niet naar tevredenheid beantwoord. Het college van burgemeester en wethouders zegde uiteindelijk toe om eind mei een antwoord te geven op de vraag: “Hoeveel beleidsvrijheid moeten wij als Ouder-Amstel gaan inleveren om de samenwerking efficiency te laten opleveren en om extra taken aan te kunnen met minder geld?” Onze fractie heeft zich voorgenomen om het debat te blijven aangaan over samenwerking en zelfstandigheid van onze gemeente.
In 2010 constateerde de NRC al dat de vele samenwerkingsverbanden de democratie de nek omdraaien. Gemeenteraden in Nederland hebben hier volgens de NRC onvoldoende grip op. In Ouder-Amstel constateerde de rekenkamer vorig jaar ook dat de raad onvoldoende zicht en sturing had op de samenwerking in de zogenaamde verbonden partijen. Nu er mogelijk een intensievere samenwerking aankomt met Diemen, Uithoorn en wellicht Ronde Venen is de vraag hoeveel zeggenschap en sturingskracht de raad overhoudt legitiem.
Onze fractie voorziet een toekomst waarin onze gemeente steeds meer moet bezuinigen en waarbij ambtelijke samenwerking pas écht grote voordelen oplevert als de ambtenaren grotendeels één en hetzelfde beleid uitvoeren. Hoe gaan we dan in Ouder-Amstel zelfstandig besluiten nemen over dat beleid? Zijn we dan niet sterk afhankelijk van wat de andere gemeenten besluiten? Als je eigenlijk niet meer zélf kunt kiezen als gemeenteraad, hoe kun je dan aan je burgers uitleggen waarom je een besluit genomen hebt? Wat is dan nog de waarde van onze lokale democratie? GroenLinks vindt dat we deze vragen over de zelfstandigheid van Ouder-Amstel mogen stellen zonder te worden beticht onrust te zaaien of wantrouwend te zijn. We zijn er als volksvertegenwoordigers juist voor om dergelijke zaken aan te kaarten en te agenderen. Dat zullen we blijven doen.