2,5 miljoen mensen in Nederland hebben taalproblemen. Zij hebben moeite met de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen en hebben daardoor moeite om mee te doen in de maatschappij.

Door de corona pandemie is de kloof tussen mensen die niet goed kunnen lezen en mensen die wel goed lezen nog groter geworden.

Laaggeletterdheid heeft als gevolg dat je bijvoorbeeld moeite hebt met het gebruik van een een computer. Dat betekent ook moeite met solliciteren, apps of het invullen van een formulier.

Zo ook een verkiezingsprogramma lezen.

Hoog tijd dus om ons verkiezingsprogramma binnenkort even langs de eenvoudige taal-lat te houden. Want hoe wil je je politieke ideeën overbrengen als je niet iedereen bereikt?

“Samen maken we Ouder-Amstel”, “Iedereen moet mee kunnen doen”, “ De gemeente wil een actieve en respectvolle gemeente zijn” zijn veelgehoorde leuzen.

Wat doet de gemeente eigenlijk voor de laaggeletterden? Ik weet dat stichting Coherente taalcursussen geeft. Ook kun je je opgeven om taalcoach te worden: je spreekt een keer per week af met elkaar en doet bijvoorbeeld spelletjes of gaat naar een museum. Vroeger heette dat taalmaatje. (Geef je nu op als vrijwilliger!)

Ook heb je taal voor thuis: een cursus voor ouders om hun kind te helpen bij taalontwikkeling. Voor de ouders is dit ook een stimulans om meer betrokken te worden bij de school en hun kind te helpen met huiswerk. Fijn dat de gemeente hier aandacht aan besteedt. Het zou goed zijn dat jonge kinderen uit vluchtelingengezinnen naar de voorschoolse educatie gaan om hun taalachterstand in te lopen.

Ik googelde verder en zag dat Ouder-Amstel onlangs met zeven andere gemeenten een Meerjarig Regionaal Plan Laaggeletterdheid Groot Amsterdam heeft ondertekend.

 

Dat is mooi nieuws. Nu de naam van het regionaal plan nog in eenvoudige taal opstellen.