We zijn met het college in Ouder-Amstel  ruim 100 dagen onderweg. 100 dagen is een ding geworden sinds het kabinet Balkenende IV, die in 2007 100 dagen door het land reisde om op te halen wat de inwoners belangrijk vonden.

Voor ons 100 dagen met een voortdurende oorlog in Oekraïne, toenemende inflatie en oplopende energieprijzen. 100 dagen ook waarin steeds meer inwoners het financieel moeilijker kregen.

100 dagen met toenemende problemen in Ter Apel. Door het continue op- en afschalen van opvanglocaties is er een structureel tekort ontstaan en zijn veel gemeenten voorzichtiger geworden in het bieden van opvang.

Verder 100 dagen van inwerken, contact maken en verbindingen leggen, beslissingen nemen, vooruit kijken en inspelen op de landelijke crisissen.

Inwerken was voor mij op sommige dossiers thuiskomen, omdat ik die tussen 2014 en 2018 ook al had, zoals milieu en duurzaamheid en sociale zaken & werkgelegenheid. Maar ook inwerken op nieuwe dossiers: jeugd & onderwijs en WMO.

Tussendoor een vakantie in het prachtige Peakdistrict in Engeland, met vooral veel mooie wandelingen. Maar ook gesprekken over Brexit, The National Health Service, de nieuwe PM, etc. En natuurlijk met het fantastische boek van Tim de Wit, ‘Wankel Koninkrijk’.

Ook 100 dagen met ontmoetingen, met inwoners, collega’s in de regio, sociale en maatschappelijke partners zoals Coherente, Buurtgezinnen, de adviesraad Sociaal Domein, de Energie-coöperatie Ouder-Amstel en met het onderwijsveld.

100 dagen ook waarin het volkomen duidelijk werd dat het in alle gemeenten schuurt, te weinig geld, te weinig menskracht, te weinig mogelijkheden om problemen op te vangen en/of tekorten te compenseren. 100 dagen ook die zichtbaar maken hoe hard iedereen werkt om dat tekort goed te maken. Het vooroordeel van de luie ambtenaar past echt niet meer bij deze tijd.

En hoe nu verder na de 100 dagen?

Binnen het sociaal domein wil ik inzetten op een meer integrale aanpak, waarin bestaanszekerheid centraal staat. Gelukkig zijn ondertussen de bezuinigingen op het minimabeleid van de baan.

Voor vluchtelingen wordt een verkenning gedaan naar noodopvang in het voormalige HVA gebouw en werken we samen met Amsterdam aan een extra opvanglocatie voor Oekraïners op Entrada.

We werken aan een nieuw beleidsplan duurzaamheid in samenwerking met inwoners en betrokken partijen, met aandacht voor de energie & warmte, klimaatadaptatie & biodiversiteit, duurzaam vervoer en circulaire economie. In de week van de duurzaamheid en met de denktank duurzaamheid hopen we zoveel mogelijk input op te halen. De eerste prioriteit ligt uiteraard bij het adviseren en ondersteunen van inwoners bij maatregelen om energie en daarmee kosten te besparen.

En nog heel veel meer, waaronder onderwijshuisvesting, hervormingsagenda jeugd, wmo, inburgering, tegengaan laaggeletterdheid, aanpak huiselijk geweld en dak- en thuislozen, etc.

Met het kabinet Balkenende !V liep het trouwens niet al te best af, dus wellicht verstandig om vooral in te zetten op het tijdsbestek na 100 dagen.

Jacqueline de Maa, wethouder sociaal domein en milieu en duurzaamheid