Na mijn 100 dagen blog https://ouder-amstel.groenlinks.nl/nieuws/100-dagen-groenlinks-ouder-am… kreeg ik gelukkig leuke reacties maar ook de vraag En? Vind je het leuk? Krijg je er energie van? Heb je al dingen bereikt? “Kom ik op terug in mij volgende blog”, was mijn reactie, maar de eerste twee vragen zorgden ook voor kortsluiting in mijn hoofd. Ongetwijfeld deels door mijn Gereformeerde “In het zweet des aanschijns zult uw brood verdienen” achtergrond, maar ook door alle crisissen die grotendeels in mijn portefeuille spelen: toenemende armoede, energie, vluchtelingen, klimaat. Alleen de crisissen stikstof en wonen vallen niet onder mij. Het wethouderschap is leuk, natuurlijk, geeft energie, zeker, maar voorop staat toch een groot gevoel van verantwoordelijkheid.

Maar goed, wat hebben we tot nu toe bereikt in mijn portefeuille?

Vluchtelingen
In  het beleid rondom vluchtelingen trek ik samen op met de burgemeester. Voor Oekraïners is er al een opvang in Ouderkerk aan de Amstel voor 40 mensen. Daarnaast is er een extra opvang in voorbereiding op Entrada. De verwachting is dat deze in het tweede (of hooguit derde) kwartaal beschikbaar komt. Ons college en raad wilden echter ook verantwoordelijkheid nemen voor de (crisis)noodopvang. Ik ben echt trots dat dit gelukt is en Ouder-Amstel draagt hiermee ruim bij aan de regionale taakstelling. https://www.parool.nl/amsterdam/vluchtelingen-opgevangen-in-voormalig-hva-gebouw-in-duivendrecht~bd3f3ade/

Bestaanszekerheid
Ik ben er heilig van overtuigd dat als mensen genoeg geld hebben om van te leven (wonen, boodschappen, kinderen, gezondheid), dit de mensen die het betreft een menswaardig bestaan geeft met minder stress, maar ook kosten bespaart op andere gebieden. Wat mij betreft betekent dat een minimum inkomen (of basisinkomen) dat op zichzelf voldoende is (en mee-ademt met de inflatie). Het stikt ook van de onderzoeksrapporten die dat beeld bevestigen. Dit is vooral aan het rijk en helaas nu niet zo gereorganiseerd, mensen zijn nu afhankelijk van allerlei toeslagen om de boel rond te krijgen. Als gemeente kunnen we hierin slechts pleisters plakken, met ons minimabeleid, maatwerk in de participatiewet en bij de bijzondere bijstand.

Wat hebben we tot nu gedaan:

  • Toekenning van de energietoeslag voor mensen tot 120% van het sociaal minimum (en ja dat hadden we graag opgehoogd tot 130%, maar helaas zijn wij een gemeente die daarvoor geen financiële ruimte heeft)
  • Terugdraaien van bezuiniging op het minimabeleid
  • Maatwerk in minimabeleid en bijzondere bijstand
  • Nauw contact met de voedselbank en andere maatschappelijke partners
  • Een (steun)motie vanuit de raad geeft me gelukkig wat ruimte om samen met maatschappelijke partners te kijken wat we nog meer kunnen doen.

Klimaat/duurzaamheid
De urgentie om te investeren in energiebesparing en -opwekking, biodiversiteit, circulaire economie en klimaatadaptatie staat buiten kijf. In de klimaatweek hebben we in samenwerking met de denktank duurzaamheid op elk thema een activiteit georganiseerd, dit in opmaat naar een nieuw beleidskader. In de tussentijd gaan we gewoon door met onder andere gezamenlijke inkoopacties op zonnepanelen, isolatie en warmtepompen, energiecoaches, etc. zie verder  Duurzaamheid - Gemeente Ouder-Amstel. Aanvullend hebben we in de combinatie sociaal en duurzaam een pilot met het energieloket. Energie-fixers gaan huis aan huis in wijken met sociale huurwoningen én slechte energie-labels. Zij geven niet allen advies, maar komen ook in direct actie: radiatorfolie, tochtstrips en ventilator onder verwarming aanbrengen, lampen vervangen voor LED en waterbesparende douchekop aanbieden.  Gelukkig hebben we ondertussen van het Rijk voor de komende drie jaar budget gekregen om het beleid verder uit te bouwen. Helaas heeft mijn geweldige beleidsambtenaar Merel vanaf 1 januari een andere baan en ja in een kleine gemeente heb je op zo’n belangrijk onderwerp gewoon één beleidsambtenaar! Gezien de arbeidsmarkt wordt het spannend of we weer zo’n goede kracht terugkrijgen. Ondertussen hebben we ook Diftar geëvalueerd en blijkt dat de verwachtingen te aanzien van minder kosten, meer afvalscheiding en minder restafval  (34%) overtroffen zijn. Helaas zijn er twee keer ICT storingen geweest. Het aantal vuilniszakken die niet in de container wordt gegooid (en daarmee zwerfvuil veroorzaakt), neemt af. Er zijn nog een paar plekken waar het vaker misgaat. Daar blijven we met handhaving en gerichte communicatie op inzetten.

En verder
En verder hebben we maatregelen getroffen om de wachtlijst in de WMO weg te werken, zijn we in overleg met de vervoerder om het leerlingenvervoer onder controle te krijgen, hebben we beleid ontwikkeld voor de voor-en-vroegschoolse educatie, gaan we aan de slag met de voorleesexpres om de taalvaardigheid van jonge kinderen te versterken en werken we met Diemen, Uithoorn en Amsterdam aan een passende jeugdzorg, ondanks het feit dat er met hervormingsagenda jeugd weer een bezuiniging aankomt.

Concluderend
Al met al dus: leuk, uitdagend, veel, soms frustrerend, vermoeiend, maar sowieso de moeite waard!
Rond 1 januari (200) dagen meer in een volgend blog.

OA klimaatweek 2022