De gewoonte om de raadscommissies afwisselend in Ouderkerk en Duivendrecht te houden, werd tot teleurstelling van zowel burgers als politici om logistieke en financiële redenen afgeschaft. Binnen het presidium werd daarom het idee met groot enthousiasme ontvangen om de behandeling van de Omgevingsvisie voor deze ene keer wel in de verschillende woonkernen te doen. Wanda Nikkels (PvdA): “Als er één onderwerp is waar het in het dichtbevolkte Nederland en ook in onze gemeente over schuurt, dan is het wel ‘ruimte’. Iedereen begrijpt dat we woningen en infrastructuur moeten bouwen, maar we zijn ook allemaal gehecht aan groen en open ruimte, of het nou gaat over het strookje gras waar je de hond kunt uitlaten of het prachtige buitengebied van onze gemeente.”

Het was voor alle betrokkenen nog wel zoeken naar een goede vorm. De eerste vergadering, over deelgebied Ouderkerk, in de raadszaal van het gemeentehuis leek nog te veel op een gewone commissie maar die in Duivendrecht en De Waver waren al meer wat ervan werd verwacht, namelijk een setting waarin politici en burgers met elkaar in gesprek gingen.

Geen straatje erbij

Daarbij ging het natuurlijk vooral over de inhoud. GroenLinks en PvdA waren het volstrekt eens dat ‘een straatje erbij’ (kleinschalige woningbouw aan de rand van Ouderkerk) helemaal uit de omgevingsvisie moest worden geschrapt. Maarten de Groot: “Met de 6500 woningen in de Nieuwe Kern zijn we een van de grootste woningbouwlocaties van Nederland, waarom dan groen in beschermd landschap opofferen voor nog een paar woningen?” GroenLinks en PvdA stonden hier niet alleen in, zowel de VVD als D66 kwamen snel met een amendement waarbij alle verwijzingen naar een straatje erbij uit de Omgevingsvisie werden geschrapt. Vanzelfsprekend sloten wij hier ons bij aan, net als de andere fracties in de raad.

Ruimte voor ondernemen

Nee, geen verkiezingsslogan van de VVD, al sloot die fractie, net als GroenLinks zich onmiddellijk aan bij de PvdA motie over bedrijfsterreinen. In de omgevingsvisie werd namelijk geen enkele extra ruimte vrijgemaakt voor kleinschalige en/of ambachtelijke bedrijvigheid die toch van wezenlijk belang is voor het functioneren van een stad of dorp. Denk aan loodgieters, stukadoors, glaszetters, autoreparatiebedrijven, schoonmaakbedrijven, kleine aannemers enzovoort. Nikkels (PvdA): het inwoneraantal gaat verdubbelen, dan zal de vraag naar dit soort diensten ook toenemen. Maar in de

afgelopen jaren zijn er in de regio juist veel van dit soort terreinen gesneuveld ten behoeve van woningbouw zodat er nu een groot tekort is. Dat is niet alleen slecht voor ondernemers, maar ook inwoners betalen hiervoor de rekening. Het wordt steeds moeilijker om van dergelijke diensten gebruik te maken èn je ziet dat sommige ondernemers op plekken gaan zitten waar ze eigenlijk vanwege overlast niet thuishoren.” Naast deze unaniem aangenomen motie was er aandacht voor de bedrijfsterreinen Ambachtenstraat en Molenkade, waarbij we hebben gepleit voor een scherpere met minder grootschalige industrie en een betere mix van wonen en werken.

Sociale cohesie

Oud-raadslid voor de PvdA Gert-Jan Baerents wees erop toch ook heel goed te letten op hoe we onze (nieuwe) inwoners met elkaar te kunnen verbinden. Net als bedrijfsterreinen, staat ook sociale cohesie binnen de ruimtelijke ordening in steeds grotere belangstelling. Immers, door maatschappelijke ontwikkelingen als individualisering en secularisering staat die al flink onder druk en daar komen demografische ontwikkelingen ook nog eens bij. “Nederland wordt een draaideursamenleving. Een steeds groter aantal mensen woont hier maar tijdelijk, denk aan expats. In Amstel Businesspark worden grote hotels gebouwd èn een groot short stay complex. Dat doet natuurlijk iets met die cohesie. Je zult daar niet alleen in het sociale domein maar ook ruimtelijk op moeten anticiperen”, zegt Nikkels (PvdA). “In het voorstel van de Visie stond weliswaar genoeg aanknopingspunten, maar het woord zelf werd maar één keer genoemd”. Door middel van een amendement is sociale cohesie aan speerpunt ‘gezond en veilig’ toegevoegd waardoor ruimtelijke plannen in de toekomst ook aan dit punt getoetst moeten worden.

Buitengebied en Dorpsplein

Tot slot nog drie amendementen die ook op brede steun konden rekenen in de Raad. GroenLinks pleitte voor een veel actievere rol van de gemeente in de ontwikkeling van het Dorpsplein in Duivendrecht en het behoud van groen en de PvdA voor een scherpere visie op het gebruik van de Amstelscheg als het gaat om dagrecreatie, logies en conferentieoorden. Maarten de Groot: “Wij pleiten alle langer voor ontwikkeling van het Dorpsplein in vonden dat dit ook een plek moest krijgen in de omgevingsvisie. Hiernaast was er in de visie aandacht voor groencompensatie, maar wij zijn van mening dat er behoud van groen meegenomen met worden als uitgangspunt bij het maken ruimtelijke plannen. Pas als het echt niet anders kan, moet het groen worden gecompenseerd. Niet andersom.”