De gemeenteraad gaf afgelopen donderdag Groen Licht voor de verdere ontwikkeling van het Dorpshart Duivendrecht. GroenLinks vindt dat dit na tien jaar van vooral wachten een procesdoorbraak genoemd mag worden. GroenLinks gaf mede richting aan de ontwikkeling, onder andere aan de bouw van twee scholen, kinderopvang en (zorg-)woningen. Mikis de Winter vertelt verder over de afgelopen raadsperiode.
Inzake het Dorpshart: waarover ben je tevreden en waarover ben je minder tevreden?
Mikis: “Wij willen een gezonde omgeving waar de kinderen in kunnen leren en spelen. Daarom dienden wij ons voorstel in om een zogenoemde frisse school te bouwen die voldoet aan de hoogste normen voor luchtkwaliteit en geluid. Dit voorstel werd raadsbreed aangenomen. Er gaat gebouwd worden voor doelgroepen zoals starters, ouderen, alleenstaanden, gezinnen en psychogeriatrische patiënten. Zo kreeg ons thema ‘diversiteit’ nader vorm. Voor duurzaamheid van de scholen en de kinderopvang is extra geld uitgetrokken. Dit levert winst op voor het milieu en zorgt bovendien voor lage onderhoudskosten.
We zijn minder tevreden over de financiële commitments die nu zijn afgegeven. Een aantal daarvan vinden wij niet verstandig. In een stemverklaring legde mijn collega Jacqueline de Maa uit waarom wij tegen de financiële besluiten stemden. Verder vonden wij het jammer dat er bij andere partijen geen draagvlak bestond voor een alternatieve schonere schoollocatie. GroenLinks heeft hier keer op keer voor gepleit. Het was echter volstrekt duidelijk dat het college niet in beweging te krijgen was voor een andere locatie en ook in de raad was hier helaas geen meerderheid te vinden. Daarom zijn we vervolgens keihard gaan lobbyen voor een betere investering in het binnenklimaat, met de best mogelijke luchtzuiveringsinstallatie. Dit laatste hebben we gelukkig wel bereikt. Daarom zijn we toch redelijk tevreden over de genomen besluiten, met name: bouwen voor diverse groepen, ruimte voor duurzaamheid en dienend aan de inwoners van Duivendrecht die eindelijk een groen en kleinschalig Dorpshart krijgen. Daarin kunnen wij ons als GroenLinks zeker herkennen!”
Dat is allemaal inhoud. Wat vond je van het verloop van het proces in de gemeenteraad en de fractie?
Mikis: “De gemeenteraad de regie in eigen hand genomen, geholpen door de informatie en modellen van het college van B&W. Het geijkte patroon van ‘coalitiepartijen steunen koste wat kost het college’ en ‘oppositiepartijen zijn blind tegen alles wat het college voorstelt’ trad niet op. We zochten èn vonden volop de verbinding met andere politieke partijen.
In de fractie hadden we telkens een levendige discussie over het Dorpshart. Veel betrokken leden en sympathisanten hebben hieraan bijgedragen. We merkten dat politiek levend is in Ouder-Amstel en dat onze besluiten er toe doen.
Zoals gezegd hadden we, financieel gezien veel twijfel in de fractie. Moest het wel zoveel kosten? En willen we nog steeds investeren als we daardoor straks moeten bezuinigen? Kan onze gemeente dit wel? Zo’n groot project daar gaat in de toekomst vast en zeker wel wat mis. Wij hamerden daarom telkens weer op goed risicomanagement en goed verwachtingsmanagement. Vlak voor de raadsvergadering kwam het college nog met compleet nieuwe informatie die alle voorgenomen besluiten weer in een ander licht dreigden te plaatsen. Volgens ons was dit geen goed voorbeeld van risicomanagement. Andere partijen bleken hier gevoelig voor en in de uiteindelijke besluitvorming heeft het managen van risico’s een zeer prominente plek gekregen. Jacqueline de Maa voerde het woord namens GroenLinks in de raad. Dit heeft ze uitstekend gedaan. “
Waar ging het nog meer over in deze periode?
Mikis: “De belangrijkste andere onderwerpen in deze raadscylus:
· We gaan extra investeren in LED-verlichting. Dit levert na 2015 een fikse besparing op èn het is goed voor het milieu. Wat ons betreft had de investering sneller mogen loskomen, maar we zijn blij dat de wethouder onze aansporingen ter harte heeft genomen. Uiteindelijk is er raadsbreed voor het voorstel gestemd. Ook dit is een mooi voorbeeld van goede samenwerking binnen de raad en met het college.
· De Ronde Hoep. We hebben gemengde gevoelens over de voortgang van deze kwestie. We zijn positief over de inzet van de wethouder op dit dossier. Hij is intensief in gesprek met de bewoners. Hij reageerde zeer welwillend op onze verzoeken om het uiterste te doen voor een 0-eigen-risico-regeling voor de inwoners en het blijvend onderzoeken van alternatieven. Hij probeert krachtig positie in te nemen in het bestuurlijke circuit met provincie, waterschap en het Rijk. Over dat laatste hebben wij grote zorgen. Tijdens de raadsvergadering kon hij ons onvoldoende voortgang melden. Als kleine gemeente is Ouder-Amstel erg afhankelijk van provincie, waterschap en het Rijk. Wij zullen goed vinger aan de pols blijven houden en onze zorgen blijven uitspreken.
· Continuïteit en kwaliteit van het onderwijs op De Grote Beer in Duivendrecht. Het bestuur van deze school (Stichting OOP) heeft bezuinigingen aangekondigd. Binnen de beperkte bevoegdheden van de gemeenteraad hebben wij het uiterste gedaan in het belang van de kinderen. Dit resulteerde in een raadsbreed aangenomen motie die door ons werd ingediend.”
Wanneer gaat het interessant worden in de komende periode?
Mikis: “De agendacommissie heeft zich nog niet uitgesproken over de onderwerpen maar het zal zeker interessant zijn als het lukt om het kerntakendebat te agenderen. Dit debat gaat over wat we als gemeente onmisbare en misbare taken vinden en over wat we binnen bepaalde taken anders willen doen. Op basis van de uitkomsten van deze discussie willen we keuzes maken voor de volgende bezuinigingsronde. Verder zal het zeker gaan over het voorstel van het college om een fors bedrag te besteden aan een onderzoek naar ondergrondse afvalinzameling. Wij weten dat dit onderwerp sterk leeft onder de inwoners.
De commissievergaderingen zijn op 21/4 (Ruimte) en 12/5 (Burger en Bestuur), starttijd 20.00 uur. De raadsvergadering is op 26/5. Meer informatie hierover tref je telkens op www.ouder-amstel.nl.
Voorafgaand aan iedere vergadering is telkens op maandag een bijzondere fractiebijeenkomst voor GroenLinks-leden om 20.00 uur in het gemeentehuis, dus op 18/4, 9/5 en 23/5. Als je op de mailinglijst staat dan zal Mieke Kouwenberg je hier telkens voor uitnodigen. Wil je op de mailinglijst komen, laat het mij weten!
En ben je geïnteresseerd in Energie en Duurzaamheid? Op 16/5 hebben wethouder Ruud Grondel uit Diemen en ik hierover een kennisbijeenkomst georganiseerd. Wil je meer weten of erbij zijn? Ik ben bereikbaar op 06-29022803 of via Mikis.de.winter@gmail.com.”