Jacqueline de Maa en Mikis de Winter blikken tevreden terug op de begrotingsraad van 10 november: “GroenLinks wil dat de gemeente meer aandacht aan fietsers besteedt. En dit gaat gebeuren! Ons voorstel voor het opstellen van een fietsbeleid kon rekenen op een meerderheid. Hier zijn we blij mee, want de fiets kost weinig geld én is goed voor het milieu en gezondheid. Bovendien komt er de – broodnodige - extra aandacht voor veiligheid van fietsers en voetgangers. “

Dit was één van de zes voorstellen die GroenLinks alleen of samen met andere partijen indiende en die werden aangenomen. De andere vijf successen:

• Afvalinzameling. Samen met de PvdA dienden we een voorstel in om afalinzameling op de agenda van de raad te houden. Het onderwerp ‘ordentelijke afvalinzameling’ verdwijnt dus gelukkig niet zélf in de afvalemmer.
• Transparante begroting. Ons voorstel dat dat de bezuinigingen die in 2010 voor 2012 zijn ingeboekt duidelijk in de begroting worden opgenomen, zodat voor iedereen duidelijk is waar in 2012 op wordt bezuinigd en hoeveel. Zoiets mag niet verdoezeld worden.
• Prestatie-indicatoren. Ons voorsel dat het college tussen januari en mei 2012 goede prestatie-indicatoren vaststelt viel ook in goede aarde. Zo krijgen we volgend jaar een begroting die duidelijk maakt wat de gemeente wil bereiken en hoe dat te meten is.
• Betere budgetoverzichten. Gezamenlijk voorstel met CDA, VVD, D66 om vaker en beter inzicht te krijgen in het geld dat onze gemeente besteed.
• Beth Haim. We trots op het feit dat onze gemeente op initiatief van PvdA en GroenLinks moeite gaat doen om de historische band te behouden met de Portugese-Israëlitische begraafplaats Beth Haim.

De belangrijkste voorstellen waarvoor helaas geen meerderheid bleek, maar waarvoor wij ons onverminderd blijven inzetten:

• Duurzaamheid. Het lijkt erop dat de 40.000 euro die gereserveerd is voor duurzaamheid en energiebesparing niet besteed wordt. GroenLinks wil dit geld juist wél benutten. De wethouder beweerde dat er een misverstand is en beloofde dit te onderzoeken. Zij stelde dat het geld wel degelijk wordt besteed. Wij kondigden aan ons voorstel opnieuw in te dienen als de uitkomsten van het onderzoek daartoe aanleiding geven.
• Help een dorpsgenoot aan het werk. We willen dat de gemeente meer creativiteit aan de dag legt om mensen aan het werk en uit een uitkering te krijgen, bijvoorbeeld door het inzetten van netwerken van dorpsgenoten. In andere gemeenten werkt dit goed. Onze gemeente staat er – nog niet – voor open.
• Dorpshart Duivendrecht. De inwoners van Duivendrecht verdienen na al die jaren een nieuw dorpshart. De ontwikkeling van het dorpshart dreigt echter vertraging op te lopen. Volgens ons mag dit niet gebeuren. Uit de begroting 2012 blijkt dat de gemeente meer geld en mensen inzet op een ander project, te weten de bouw van een nieuwe kern in het Duivendrechtse veld. GroenLinks vindt dit onterecht en heeft dit tijdens de begrotingsvergadering aan de orde gesteld en een bijpassend voorstel ingediend. Dit voorstel behaalde geen meerderheid. GroenLinks is vastbesloten om dit onderwerp tijdens de commissie Dorpshart Duivendrecht op 17 november opnieuw ter discussie te stellen.

GroenLinks blijft pleiten voor een flexibele, creatieve en open gemeente juist in deze financieel-economisch moeilijk tijden.