Tijdens de raadsvergadering van 9 februari heeft de gemeenteraad van Ouder-Amstel een motie aangenomen die het college verzoekt om - in naam van de raad - bij minister Leers aan te dringen op een kinderpardon.
De partijen GroenLinks, Ouder-Amstel Anders, PvdA en D66 willen vanuit de gemeente Ouder-Amstel een signaal geven dat er een kinderpardon moet komen voor kinderen die door falend overheidsbeleid hier al jaren zijn én geworteld zijn in de Nederlandse samenleving. Ook in Ouder-Amstel leven mensen mee met kinderen zoals Sahar en Mauro. De bedoeling is dat er een regeling komt voor kinderen in een dergelijke situatie. De genoemde partijen willen niet afwachten tot blijkt dat een kind in Ouder-Amstel in een gelijke situatie verkeert, maar nu een signaal afgeven. Daarom dienden zij een motie in tijdens de raadsvergadering op 9 februari van de gemeente. In deze motie verzoeken zij het college om uit naam van de raad bij minister Leers aan te dringen op een kinderpardon voor kinderen die geworteld (volgens de zogenaamde wortelwet van de PvdA en de Christen Unie) zijn in de Nederlandse samenleving.
Dit verzoek om een kinderpardon sluit aan bij diverse initiatieven in het land. Al meer dan honderdtwintigduizend mensen hebben zich inmiddels uitgesproken voor een kinderpardon op www.kinderpardon.nu. Daarnaast worden er in gemeenteraden in het hele land moties ingediend, vergelijkbaar met de motie in Ouder-Amstel.
Tijdens de raad ontstond een fel debat tussen het college en de partijen die de motie hadden ingediend. Het college had twee bezwaren tegen de motie. De burgermeester stelde namens het college dat de raad en het college van in Ouder-Amstel niet gaan over het kinderpardon. Initiatiefnemer van de motie, Jacqueline de Maa van GroenLinks, reageerde uit monde van de indienende partijen: “We gaan inderdaad niet over het kinderpardon zelf, maar we kunnen wel vanuit Ouder-Amstel een signaal afgeven aan de landelijke politiek”. Het tweede punt was dat het college vond de raad dat signaal dan zelf moest indienen bij de minister. De betrokken partijen hadden graag beide gedaan, maar hebben uiteindelijk ingestemd met een tussenoplossing. Het college gaat er nu – uit naam van de raad – bij de minister op aandringen dat er een kinderpardon komt.